Edelliset tapahtumat

2024


Kuinka Elias Lönnrot keräsi kansalliseepoksemme runoelman? Mitä on runomitta, tasasäe ja murresäe? Tarinaan on liitetty myös tapahtumassa mainittuja nettisivuja. Kiitämme Maari Kallbergia mielenkiintoisesta luennosta.

Järjestimme kolmatta kertaa kaikille avoimen kansallispukuhiihtotapahtuman Hämeenlinnan Linnanpuistossa sunnuntaina 25.2. Tapahtuma sai paljon iloisia hiihtäjiä ja kannustajia paikalle. Hiihdon jälkeen puheenjohtaja lausui kiitos sanat.

Yhteistyössä: Vanajan Keksit Oy


2023

Mitä ovat kansallispuvut? Koska kansallispukuja on alettu käyttämään? Oletko miettinyt mikä tuo Paula-tytön kaunis asu onkaan? Se selviää täältä.


Kansallispukujen hameet heiluivat Prisman käytävillä, kun yhdistyksemme esitteli toimintaamme, tarjosi neuvoja sekä ideoita neulomiseen. Kaikista langoista ja ompelutarvikkeista sai koko päivän ajan -20% alennuksen.

Opettaen nuorempia sukupolvia saimme kauniit auringonkukat jotka sattuivatkin olemaan muutaman metrin mittaisia. Sato ilahdutti monia ja kukkia vietiin hoivakoteihin asti.


Kappas vain! Hiihtäviä Kalevalaisia Naisia! Jo toista kertaa olemme järjestäneet hiihtotapahtuman Hämeen Linnanpuistossa. Kuinka vanhat olivat vanhimmat sukset ja mitä hauskaa niille kävi? 

Wetterhoffin neuleilta, jossa pääsimme tutustumaan taloon sekä sen alakerrassa olevaan myymälään. Upeaa kudontaa ja kiehtovia tarinoita. Tunnetko tulppaanidamastin?


Runoilija Aino Krohn on voittanut YLE:n ja Suomen Luonnon Päivän säätiön luontorunokilpailun 2020 ja esitteli meille viime vuonna julkisetetun esikoisrunokirjansa, jonka yhteydessä nautimme kahvipöydän herkuista.

Mutta mistä sai runokirjan nimi alkunsa?

2022


Joulukuussa kävimme katsomassa teatteriesityksen Kaksi Kuningatarta.

Kuva lainattu Hämeen Sanomien sivuilta.

Marraskuun yleisöluento sai Hattulapirtin väriloistoon. Mitä kuuluu Hattulan kansallispuvulle? Tarinasta on myös hyvät linkit muihin sivustoihin. Mutta mitä erikoista Hattulan pukuun on lisäksi suuniteltu?


Koko Janakkalan kirkon seutu on rautakautista asuinaluetta, ja luontopolun varreltakin löytyy mm. polttokenttäkalmisto ja kuppikiviä - jos vain osaa katsoa. Mutta mikä on kuvan talo?


Yhdistyksemme lokakuun jäsentapaaminen järjestettiin Hämeenlinnan kirjastossa kehtolauluja laulaen. Mutta miksi huomenna mennään Lappeenrantaan ja mitä siellä tehdäänkään?


Suvi Ratinen kertoi naiskirjailijoiden työhuoneista ja kuka niihin sai tulla sisään. Mutta kuka istuu kuvassa?

Satu-Lotta Peltola kävi luennoimassa siitä kuinka hän tekee kauniita koruja luonnonmateriaaleista. Mutta miten kiulukat ja kurpitsansiemenet liittyvät toisiinsa? 

KT, artenomi Mervi Friman oli luennoimassa kestävästä kehityksestä. Mutta miten kaislapatja tai perunajauhot liittyy aiheeseen? 


Kun yhdistyksemme jäsenet kokoontuu, se tehdään näyttävästi. Katso kuinka kaunis väriloisto valkoista hankea vasten!


2021

Kauniista kuvista koostuva tarina Hattulassa sijaitsevasta Pyhän Ristin kirkosta. Vierailimme kirkossa pienellä porukalla koronarajoitukset huomioon ottaen. Yllä olevan holvikaaren kaunis kuva on otettu alttarin yläpuolelta.

Kartanopuutarhan puistometsän siimeksessä on sinapinkeltainen rakennus, joka toimii yleisötapahtumapäivinä kahvilana. On arvoitus, rakennettiinko puurakennus torneineen alun perin kappeliksi vai huvimajaksi. 

Katso upeat kuvat jättiagaavesta, joka on yli 100-vuotias.

Tästä pääset tutustumaan Porkkalan kartanon sivuille.